Tags

, , , , , , ,

Trappen til Rigsarkivet

De hulslidte trin på trappen op til Rigsarkivet i København.

I morgen skal jeg på Rigsarkivet.
Rigsarkivet ligger på Slotsholmen i Københavns hjerte, i den bygning, der hedder Proviantgården. Det er et fantastisk sted. Hver gang, jeg besøger det, er jeg taknemmelig over at bo i et land, hvor jeg – som ganske almindelig, videbegærlig borger – kan gå lige ind fra gaden og få adgang til alle mulige arkivalier, ganske gratis.
Proviantgården ligger bag Christiansborg, ned mod havnen, når man kommer inde fra byens centrum. Somme tider møder man en minister eller et folketingsmedlem, når man er på vej derind. Det er, som at gå ind i en anden tid, en anden verden.
Døren er tung og gammel, trappetrinene hulslidte.
Når jeg trænger til en pause, kan jeg gå udenfor og sætte mig i det lille anlæg, der ligger lige uden for arkivet: det Kongelige Biblioteks have. Det er den gamle krigshavn, der er blevet fyldt op: i dag er der et bassin, bænke, planter og træer. Og snadrende ænder. På Chr. IV’s tid lå krigsskibene her, når de skulle bestykkes og proviantere.
I morgen har jeg nogle helt enkle spørgsmål, jeg skal have svar på:
Hvilken baggrund havde herredsfoged Erich Christensen?
Hvornår studerede Julius Moltke jura?
Hvornår rejste Anders Madsen Egebjerg fra Helsingør til Svendborg i efteråret 1823 – og hvornår rejste han tilbage til Helsingør?
Hvordan gik det til, da Hans Jacob Jensen og Søren Christian Andersen, kaldet Søren Svup, blev arresteret af politiet i Helsingør i februar 1824?
Hvad skete der under politiets forhør af dem i Helsingør mellem d. 22. februar og 8. april 1824?
Det er en stor fordel at vide præcist, hvad man skal have svar på, inden man tager afsted. Ellers kan man spilde mange timer. Arkivalierne er bestilt via arkivsystemet Daisy og ligger og venter på mig. Men jeg aner ikke, om jeg kommer hjem med noget, jeg kan bruge.